Mengurus Keluarga di Abad 21

Agak mengejutkan apabila mendapat tahu kisah sebuah keluarga generasi Y yang terdiri dari ibu, ayah dan dua orang anak berada di empat negeri yang berlainan di Malaysia. Si ibu bekerja di Selangor; si ayah mencari nafkah di Johor; anak pertama tinggal bersama dengan nenek di sebelah ibunya manakala anak kedua dijaga oleh mak mentuanya di Perlis. Sekarang si ibu mengandung lagi dan jarak antara anak pertama adalah setahun dan yang bakal lahir pun akan lebih kurang sama beza jaraknya. Pendapatan seisi keluarga sangat lumayan manakala kedua ibu bapa kelihatan bahagia dan saling redha meredhai. Apa pandangan pembaca tentang situasi keluarga ini?

Keluarga Muslim

Peranan keibubapaan adalah tugas sepenuh masa dan dalam Islam ia bermula dari sebuah keluarga apabila wujudnya seorang suami dan isteri melalui proses perkahwinan yang halal. Melalui proses perkahwinan demi perkahwinan kita akan dapati keahlian keluarga akan semakin membesar dan ada kalanya berlapis-lapis pangkat kekeluargaannya. 

Kepentingan membina keluarga muslim yang bahagia tidak boleh dinafikan sebagai satu entiti asas untuk membentuk sebuah masyarakat muslim yang harmoni. Baik sebuah keluarga itu maka akan baiklah pula masyarakat tersebut dan begitulah sebaliknya.

Matlamat Perkahwinan

Untuk membina keluarga muslim pasangan suami isteri mesti faham matlamat perkahwinan mereka. Allah SWT telah berfirman dalam Surah Ar Rum Ayat 21:

وَمِنْ اٰيٰتِهٖٓ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِّنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوْٓا اِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَّوَدَّةً وَّرَحْمَةً ۗاِنَّ فِيْ ذٰلِكَ لَاٰيٰتٍ لِّقَوْمٍ يَّتَفَكَّرُوْنَ

Maksudnya:

“Dan di antara tanda-tanda (kebesaran)-Nya ialah Dia menciptakan pasangan-pasangan untukmu dari jenismu sendiri, agar kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan Dia menjadikan di antaramu rasa kasih dan sayang. Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang berfikir.”

Daripada ayat di atas kita boleh buat kesimpulan bahawa ada tiga elemen penting yang perlu kita minta daripada Allah SWT agar perkahwinan kita akan berkekalan hingga ke Jannah. Ia adalah sesuatu yang perlu diusahakan samada dengan tindakan semua pihak yang berkaitan dan juga doa; bukan sahaja semasa di awal perkahwinan tetapi hendaklah berterusan sepanjang hayat perkahwinan tersebut.

Elemen-elemen yang disebut secara khusus dalam ayat di atas adalah sakinah, mawaddah dan rahmah. Sakinah adalah satu perasaan yang didapati daripada perkahwinan, iaitu rasa ketenteraman dengan pasangan. Mawaddah dan rahmah pula adalah cetusan daripada rumahtangga yang juga kurniaan daripada Allah SWT. 

Realitinya “Bumi mana yang tidak ditimpa hujan”, perkahwinan mana-mana pasangan akan dipenuhi dengan pelbagai onak dan duri serta gelombang terutama apabila menghadapi kekurangan diri pasangan. Namun apabila ada sakinah kita mampu menjaga lidah agar tidak mencela pasangan kita. Ketika ada mawaddah kita mampu memilih untuk menutup sebelah mata bagi menutup kekurangan pasangan kita dan membuka sebelah mata lagi untuk fokus kepada kelebihannya. Bila ada rahmah pula kita mampu menjadikan kekurangan pasangan kita sebagai ladang untuk beramal.

Hak Anak yang Perlu Ditunaikan oleh Ibubapa

Dalam mewujudkan keluarga muslim semua ibu bapa perlu menunaikan hak-hak anak mereka. Firman Allah SWT dalam Surah Al Baqarah Ayat 233:

 وَالْوَالِدٰتُ يُرْضِعْنَ اَوْلَادَهُنَّ حَوْلَيْنِ كَامِلَيْنِ لِمَنْ اَرَادَ اَنْ يُّتِمَّ الرَّضَاعَةَ ۗ وَعَلَى الْمَوْلُوْدِ لَهٗ رِزْقُهُنَّ وَكِسْوَتُهُنَّ بِالْمَعْرُوْفِۗ لَا تُكَلَّفُ نَفْسٌ اِلَّا وُسْعَهَا ۚ لَا تُضَاۤرَّ وَالِدَةٌ ۢبِوَلَدِهَا وَلَا مَوْلُوْدٌ لَّهٗ بِوَلَدِهٖ وَعَلَى الْوَارِثِ مِثْلُ ذٰلِكَ ۚ فَاِنْ اَرَادَا فِصَالًا عَنْ تَرَاضٍ مِّنْهُمَا وَتَشَاوُرٍ فَلَا جُنَاحَ عَلَيْهِمَا ۗوَاِنْ اَرَدْتُّمْ اَنْ تَسْتَرْضِعُوْٓا اَوْلَادَكُمْ فَلَا جُنَاحَ عَلَيْكُمْ اِذَا سَلَّمْتُمْ مَّآ اٰتَيْتُمْ بِالْمَعْرُوْفِۗ وَاتَّقُوا اللّٰهَ وَاعْلَمُوْٓا اَنَّ اللّٰهَ بِمَا تَعْمَلُوْنَ بَصِيْرٌ

Maksudnya:

“Dan ibu-ibu hendaklah menyusui anak-anaknya selama dua tahun penuh, bagi yang ingin  menyusui secara sempurna. Dan kewajiban ayah menanggung nafkah dan pakaian mereka dengan cara yang patut. Seseorang tidak dibebani lebih dari kesanggupannya. Janganlah seorang ibu menderita karena anaknya dan jangan pula seorang ayah (menderita) karena anaknya. Ahli waris pun (berkewajiban) seperti itu pula. Apabila keduanya ingin menyapih dengan persetujuan dan permusyawaratan antara keduanya, maka tidak ada dosa atas keduanya. Dan jika kamu ingin menyusukan anakmu kepada orang lain, maka tidak ada dosa bagimu memberikan pembayaran dengan cara yang patut. Bertakwalah kepada Allah dan ketahuilah bahwa Allah Maha Melihat apa yang kamu kerjakan.”

Ayat di atas menyebut secara khusus berkaitan hak anak-anak dari segi penyusuan oleh ibunya selama dua tahun penuh; pembiayaan sara hidup keluarga dari sumber yang halal; dan pelaksanaan tanggungjawab keibubapaan yang membahagiakan. Selain daripada itu ibubapa wajib memberi anak-anaknya nama yang baik; mendidik mereka dengan kehidupan beragama; menjamin nasab keturunan mereka; melayan mereka dengan adil dan saksama, mengasingkan tempat tidur mereka apabila telah mumayyiz, memberi pendidikan dan kemahiran asas hidup dan menjamin keselamatan mereka di masa depan.

Jurang Generasi

Ciri-ciri sakinah, mawaddah dan rahmah boleh juga diaplikasi dalam mengurus keluarga di abad 21 dengan efektif dan berkesan. Ibu bapa perlu juga memahami zaman anak-anak mereka lahir dan dibesarkan sebagaimana kata-kata Saidina Ali RA, “Ajarilah anak-anakmu sesuai dengan zamannya, karena mereka hidup di zaman mereka bukan pada zamanmu. Sesungguhnya mereka diciptakan untuk zamannya, sedangkan kalian diciptakan untuk zaman kalian.”

Masa kini, generasi manusia boleh diklasifikasi berdasarkan tahun-tahun kelahiran dan situasi dinamika dunia: Baby Boomers, Generasi X, Generasi Y, Generasi Z dan Generasi Alpha. ‘Baby Boomers’ yang secara umumnya adalah ibu dan majikan kepada Gen Y; lahir antara tahun 1946 dan 1964. Mereka berusia antara 57 ke 75 tahun; sedang meniti tahun-tahun terakhir dalam kerjaya dan ada juga yang sudah bersara. Mereka selesa menggunakan media tradisional seperti radio, surat khabar dan televisyen. Namun begitu, 90% dari mereka mempunyai akaun Facebook, Whatsapp dan Telegram untuk berhubung dengan kawan-kawan lama. Generasi ini dikatakan mempunyai ciri-ciri seperti komited, berdikari dan berdaya saing. Mereka juga mempunyai sifat-sifat sukar untuk menerima perubahan atau “degil” jika dibandingkan dengan generasi lain. Ini dipercayai berpunca daripada perubahan teknologi yang begitu pantas sehingga mengganggu keselesaan gaya hidup mereka.

Generasi X (Gen-X) yang boleh dikatakan adik beradik dan rakan sekerja Gen Y lahir di antara tahun 1966 hingga 1980. Ketika itu, teknologi berkembang pantas, namun tidaklah meluas seperti sekarang. Itu sebabnya, generasi ini menghadapi cabaran untuk menyesuaikan diri antara media digital dan bukan digital. Oleh kerana mereka hidup antara zaman ‘Baby Boomers’ dan Gen-Y,  mereka dikatakan mempunyai tanggungjawab kewangan yang tinggi dalam membesarkan anak serta menjaga ibu bapa yang semakin tua. Gen-X pula sering dikaitkan dengan personaliti seperti pandai menyelesaikan masalah, rajin mengkaji dan berfikiran logik. 

Generasi Y (Gen-Y) yang juga digelar sebagai ‘Millennials’, lahir di antara tahun 1980 hingga 1996. Generasi inilah yang pertama membesar dengan zaman Millenium baru (awal 2000an), dan cukup terkesan dengan perkembangan teknologi yang begitu pesat ketika itu. Mereka juga sering digelar sebagai ‘digital natives’ kerana telah merasai pengalaman menggunakan pelbagai media sosial sejak awal ia diciptakan seperti Friendster dan MySpace. Hasilnya, generasi ini sangat bergantung kepada internet dalam apa jua urusan. Gen-Y juga kerap dikaitkan dengan personaliti seperti yakin, sering rasa ingin tahu dan sering mempersoalkan banyak isu. Personaliti Gen-Y biasanya kurang disenangi oleh generasi yang lebih tua yang kebiasaan lebih suka dan banyak mendiamkan diri. Kemungkinan Gen-Y adalah adik beradik atau cikgu kepada Generasi Z manakala anak Gen-Y di dalam kategori Generasi Alpha. Kebanyakan anak-anak Gen-Y sudah terbiasa sejak lahir hidup dalam kemewahan jika dibandingkan dengan ibu bapa mereka yang terdiri dari generasi ‘Baby Boomers’.

Generasi Z (Gen-Z) lahir ketika teknologi sudah berkembang lengkap iaitu di antara tahun 1997 hingga 2012. Majoriti daripada generasi ini memiliki telefon bimbit sendiri seawal umur 10 tahun. Secara purata, generasi muda ini juga menghabiskan masa menggunakan telefon bimbit sehingga 3 jam sehari. Gen-Z biasanya memiliki personaliti seperti ‘multi-tasking’, bercita-cita tinggi, yakin dan sangat bergantung pada dunia digital. 

Generasi Alpha pula lahir pada tahun 2010-2025. Anak-anak zaman ini mengenal gajet dan sangat biasa menggunakan teknologi yang canggih terutama untuk berhibur walau pun umur mereka masih sangat muda. Mereka merupakan generasi dengan pertumbuhan tertinggi berbanding generasi lain masa kini. Mereka juga dijangka akan memberikan impak pada perubahan dunia disebabkan mudahnya akses dan komunikasi secara global. Oleh sebab itu, anak-anak generasi ini mungkin akan lebih mampu memperluas kemampuan komunikasi digital mereka. Walaubagaimana pun mereka terdedah kepada ancaman siber dan kesihatan mental kerana mudah dipengaruhi dengan media sosial. 

Kebanyakan ibu bapa generasi Alpha berkahwin pada usia yang agak lewat; berkerjaya dan mempunyai kuasa membeli yang tinggi serta bilangan anak yang sikit. Disebabkan oleh faktor-faktor ini, tempoh perkahwinan generasi ini kemungkinan adalah singkat. Hasil dari perkahwinan semula ibubapa, tidak mustahil mereka akan mempunyai ramai ibubapa dan adik-beradik ‘ekspres’. Anak-anak generasi ini juga berhadapan dengan nenek dan datuk yang  berpendapatan tinggi dan hidup mewah sehinggakan adakalanya tidak mahu memainkan peranan yang aktif dalam kehidupan keluarga anak-anak dan cucu-cucu mereka.

Bagaimana Mengurus Keluarga di Abad 21

Mengikut Prof Abdel Rahim Omran pada tahun 2012 dalam bukunya yang berjudul  “Family Planning in the Legacy of Islam”; faktor-faktor keupayaan utama dalam membentuk sesebuah keluarga adalah kesihatan fizikal, keupayaan ekonomi, kesediaan emosi, keluangan masa dan sokongan sosial. Berikut adalah pengamatan penulis berkaitan kelima-lima faktor tersebut. 

Pertama, kesihatan fizikal kedua ibu bapa yang sejahtera amat  penting dalam kehidupan untuk membesarkan anak-anak. Apabila ibu bapa sihat, mereka akan mampu melaksanakan tugas rutin harian yang diperlukan. Badan yang sihat puIa memberi   kesan   kepada kesihatan mental dan perasaan hati. Ia  akan melahirkan  minda  yang  cerdas serta membantu   seseorang   untuk   mendapat   tidur  yang   mencukupi.   Dengan minda dan perasaan hati yang cergas seseorang boleh melakukan sebarang aktiviti dan akan menganggap semua perkara sesuatu yang menyeronokkan serta membuatkan kita sentiasa dalam keadaan yang fokus.

Kedua, untuk membina keluarga yang bahagia keupayaan ekonomi ibu bapa adalah penting. Ketua keluarga mesti mempunyai punca pendapatan yang halal supaya rezeki yang diperoleh mempunyai keberkatan. Kedua ibu bapa perlu bijak menguruskan kewangan rumah tangga dan perancangan perbelanjaan. Banyak perceraian berlaku disebabkan cara mengurus kewangan yang buruk terutama dalam hal pengurusan hutang.

Ketiga, kesediaan emosi adalah salah satu faktor keupayaan utama dalam membentuk sebuah keluarga. Elemen ini  memainkan peranan penting  sama ada secara sedar atau tidak. Emosi memerlukan sesuatu kualiti kecerdasan.  Permasalahan rumah tangga yang berkaitan dengan hubungan suami isteri, ibu bapa dan anak-anak atau hubungan adik-beradik dapat dileraikan dengan meningkatkan kemahiran mengawal ataupun mengurus emosi dan spiritual. Kecerdasan emosi merupakan kemampuan untuk kita mengenali perasaan sendiri dan perasaan orang lain. Selain itu ia adalah kemampuan kita untuk mengatasi masalah persekitaran  secara lebih efektif. Antara ciri-ciri seorang mukmin yang baik ialah mereka yang boleh mengawal perasaan dan tindakannya. 

Keempat, sudah tentulah apabila kedua ibu bapa bekerja maka faktor keluangan masa untuk seisi keluarga menjadi keutamaan untuk dirancang bersama-sama. Mereka perlu ada masa berkualiti bersama dan juga kemahiran dalam membahagikan masa supaya urusan rumah tangga terutamanya penjagaan dan pendidikan anak-anak tidak terabai. Dengan kreativiti dan kebijaksanaan ibu bapa mampu untuk memberi fokus dan menjalankan tugas dengan sebaik mungkin di pejabat atau di rumah. 

Kelima, setiap ahli keluarga berperanan untuk membina suasana yang sejahtera dan harmoni. Keluarga asas selalunya dianggotai oleh bapa, ibu dan anak-anak sahaja. Manakala keluarga luas akan dianggotai oleh ibu bapa, anak-anak, datuk dan nenek. Sokongan sosial di dalam keluarga asas mau pun keluarga luas dilihat penting bagi memastikan kesejahteraan psikologi ahli-ahlinya, iaitu keadaan di mana individu kurang mengalami tekanan. Ia akan dapat dicapai oleh semua ahli keluarga seandainya mereka saling memberi dan menerima sokongan. 

Sokongan sosial di dalam keluarga paling awal dilihat semasa dalam proses  anak-anak membesar; ketika mereka menginjak ke usia remaja, dan seterusnya apabila mereka mencapai usia dewasa, berkahwin dan berkeluarga. Pelbagai keperluan anak-anak mengikut usia mereka memerlukan sokongan dan tunjuk ajar  yang betul dari ibu bapa; ia tiada batasan masa dan boleh dilaksanakan melalui aktiviti musyawarah dalam keluarga yang dibuat secara berterusan. 

Bagi mengurus keluarga di Abad 21 ini, ibu bapa haruslah memainkan peranan yang aktif dengan meneliti fakta-fakta dan faktor-faktor berkaitan supaya seiring dengan kehendak generasi yang diklasifikasikan untuk setiap ahli-ahli keluarga termasuk keluarga luas kita. Setiap generasi mempunyai ciri-ciri dan personaliti yang berbeza mengikut zaman mereka dilahirkan dan dibesarkan yang perlu diambil kira ketika berinteraksi bagi meminimumkan tekanan.

Berikut adalah satu analisa ringkas berkaitan keadaan ahli-ahli keluarga Gen-Y yang dinyatakan di awal artikel ini. Menurut penulis adalah diharapkan letak duduk ahli keluarganya di merata-rata pelusuk negara hanyalah bersifat sementara. Walau pun sokongan sosial yang padu daripada keluarga luas mereka adalah satu perkara yang harus dipuji namun keluangan masa untuk seisi keluarga asas telah dinafikan. Anak-anak kecil yang sedang membesar memerlukan perhatian ibu bapa secara sepenuh masa; terutama oleh si ibu. 

Si bapa pula diharapkan agar dapat meningkatkan kemahiran menguruskan emosi anak-anak dan isteri yang berjauhan. Disarankan juga si suami dapat sama-sama berbincang dengan isteri terutama mengenai perancangan kehamilan. Walaupun masing-masing redha-meredhai terhadap ketentuan Allah SWT perkara ini tidak boleh dipandang remeh demi menjaga emosi isteri. Tiada masalah untuk kedua suami isteri bekerja bagi meningkatkan sumber ekonomi keluarga dengan syarat ia dilakukan dengan niat semata-mata kerana Allah SWT. Semoga sakinah, mawaddah dan rahmah sentiasa menaungi keluarga ini agar kekal bahagia dan saling sayang-menyayangi. 

Rujukan

Akademi Dr Har – Cabaran anak-anak millennium https://www.youtube.com/watch?v=vyozbkPSm0k 

Nazurah Hassan (2021).Maksud Generasi X, Y, Z, Baby Boomers & Perbezaannya Menurut Pakar.

https://siraplimau.com/maksud-generasi-x-y-z-alpha/ 

Makna Sebenar Perkahwinan Sakinah, Mawadah, Dan Rahmah (Siti Zakiah Meskam, 2015)

http://sitizakiahmeskam.blogspot.com/2015/10/makna-sebenar-perkahwinan-sakinah.html 

Dr Hajah Azmi binti Aminuddin

IKRAM Dungun, Terengganu

6 Oktober 2021

Nama Pena: DHAA

  • Ini adalah pandangan dan pembacaan penulis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *