PERBINCANGAN MEJA BULAT: ISU NAFKAH ISTERI DAN ANAK

SERI KEMBANGAN – Jawatankuasa Advokasi dan Polisi, Wanita IKRAM Malaysia telah menganjurkan Perbincangan Meja Bulat bertajuk “Isu Nafkah Isteri dan Anak” di Pejabat Pertubuhan IKRAM Malaysia pada 8 Januari 2023, Ahad lalu.

Program ini telah dikendalikan oleh Tuan Zulsyahmi Hussaini bin Kamarulzaman yang merupakan ahli Jawatankuasa Advokasi dan Polisi sebagai moderator, dan disertai oleh 20 orang peserta yang terdiri daripada ahli jawatankuasa penganjur dan golongan pakar dari pelbagai bidang.

Antara matlamat utama perbincangan meja bulat ini diadakan adalah untuk menyediakan ruang kepada golongan pakar mengetengahkan pandangan, pengalaman, penglibatan dan cadangan berkaitan isu nafkah terutamanya di Malaysia.

“Perbincangan ini sebagai langkah permulaan untuk mengenal pasti isu utama yang perlu ditangani dalam konteks pemberian nafkah kepada isteri dan anak,” kata Dr. Roohaida Othman sebagai Pengerusi JK Advokasi & Polisi, Wanita IKRAM Malaysia. Tambahnya lagi, ia bagi membincangkan langkah intervensi kepada pihak yang berkaitan bagi menangani isu pengabaian nafkah isteri dan anak.

Sesi tersebut diteruskan dengan pembentangan daripada Pensyarah Jabatan Amalan Guaman, Kuliah Undang-undang Ahmad Ibrahim, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Prof. Dr. Hajah Najibah binti Md Zain.

“Daripada sudut perundangan, isu nafkah ini sudah sangat baik cuma dari segi kefahaman dan pelaksanaan dalam kalangan masyarakat sendiri tentang pemberian nafkah ini perlu diberikan perhatian,” jelas beliau.

Dalam pada itu, Dr Najibah turut menerangkan secara terperinci tentang nafkah daripada sudut dalil agama, peruntukan undang-undang, tanggungjawab membayar nafkah, tatacara pelaksanaan nafkah dalam undang-undang serta khidmat Bahagian Sokongan Keluarga (BSK).

Slot seterusnya merupakan sesi perbincangan bersama golongan pakar yang hadir daripada Institusi Keluarga Utuh (IKU) En. Rozalli Hashim dan Puan Zarina Azhari, Pertubuhan Kesejahteraan Psikospiritual Malaysia (PKPM), Dr. Amer Hudhaifah Hamzah dan Dr. Zaiton Ismail, wakil Jawatankuasa Asatizah IKRAM Ustaz Burhanuddin Lukman dan Ustazah Maznah Daud.

Turut bersama Ketua Masyarakat Progresif IKRAM En. Ainullotfi Abdul Latif, Peguam Syarie Pn. Raihan Mustafa Kamal, dan Muhammad Hanif Yahaya, Perancang Kewangan & ahli Malaysian Financial Planning Council (MFP).

Program seterusnya dirancakkan lagi dengan sesi perbincangan bersama pakar yang menjawab persoalan-persoalan daripada senario sebenar tentang isu nafkah ini.

“Nafkah tidak mutlak untuk anak sekiranya suami tidak mampu, isteri juga wajib menanggung anak itu sekiranya isteri mampu,” ujar Ustaz Burhanuddin Lukman.

Dalam pada itu, Pn. Raihan pula menerangkan bahawa jumlah nafkah isteri adalah subjektif dan peguam akan melihat dari sudut keperluan dan kemampuan suami.

“Walaupun isteri turut serta dalam membantu ekonomi keluarga, pihak suami tidak sepatutnya mengabaikan tanggungjawab kerana ia boleh menimbulkan konflik dalam rumah tangga tersebut,” jelas Pn. Zarina.

Menurut Dr. Zaiton kepentingan pasangan untuk memahami tentang asas nafkah seperti kewajipan dalam memberikan nafkah adalah kepada suami.

“Sebelum berkahwin lagi perlu ada perbincangan untuk mencapai kesefahaman tentang bahagian kewangan yang boleh dikongsi bersama pasangan demi mencapai kesejahteraan rumah tangga tersebut,” tegas Dr. Zaiton.

Dalam perkembangan berkaitan, Naib Ketua Wanita IKRAM Malaysia Dr Sabariah Baharun menjelaskan bahawa sedar atau tidak, isu nafkah merupakan antara faktor besar yang menyumbang kepada perceraian berpunca daripada kurangnya kefahaman daripada kedua-dua belah pihak.

“Semoga perbincangan meja bulat yang diadakan bersama peguam syarie, pakar kewangan dan kaunselor ini dapat membina momentum serta meneruskan usaha advokasi untuk meningkatkan kesedaran dalam masyarakat tentang isu nafkah ini,” harapannya.

Nor Shahirah Shaik Amir

Pegawai Media, Jabatan Wanita

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *