WANITA IKRAM MALAYSIA TEGUH BERSAMA DALAM KEMPEN SAMBUTAN BULAN KEBANGSAAN 2022

Wanita IKRAM Malaysia menyambut baik Sambutan Bulan Kebangsaan yang bertemakan ‘Walau Kita Berbeza, Tetap Teguh Bersama’ bermula dari 1 Ogos hingga 16 September 2022 anjuran Pertubuhan IKRAM Malaysia.

Sambutan Bulan Kebangsaan (SBK) pada tahun ini lebih dinantikan kerana ia merupakan kali pertama disambut secara fizikal setelah hampir dua tahun perintah kawalan pergerakan (PKP) berikutan pandemik Covid-19.

Antara aktiviti yang dianjurkan oleh Wanita IKRAM Malaysia sepanjang kempen SBK 2022 ialah flash mob, kitar semula, Merdeka Chef dan Bicara Bina Negara (BBN).

Setiap aktiviti yang dijalankan, bertujuan untuk menyokong objektif kempen iaitu menyemarakkan semangat cintakan negara, memupuk perpaduan nasional dalam masyarakat pelbagai bangsa, agama dan budaya serta mengajak perkongsian nilai-nilai murni yang sama dalam kalangan rakyat Malaysia.

Flash Mob

Aktiviti flash mob kali ini mendapat penglibatan yang sangat luar biasa daripada Wanita IKRAM negeri seluruh Malaysia.

Setiap negeri mempunyai keunikan tersendiri dalam melaksanakan flash mob mereka. Antaranya, terdapat negeri yang membuat flash mob di tepi pantai, pusat membeli belah dan tidak kurang juga yang membuat persembahan di kawasan sekolah. 

Ketua Wanita IKRAM Malaysia, Ustazah Sallawahiu Mohd Salleh bersama Pengarah SBK Wanita, Dr. Zaharah Sulaiman, turut turun padang bagi menyertai aktiviti flash mob di Putrajaya.

Flash mob yang diadakan sempena Hari Kemerdekaan pada 31 Ogos 2022 itu dilaksanakan secara serentak di seluruh Malaysia bermula pada pukul 10.00 pagi sehingga 12.00 tengah hari. 

Kehadiran pengunjung yang dianggarkan sekitar 2119 orang bagi 15 negeri amat memberangsangkan.

Tidak kurang hebat juga, aktiviti flash mob yang diadakan oleh Wanita IKRAM Sabah berjaya mendapat liputan daripada Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Foto 1: Perkongsian gambar bagi aktiviti flash mob dari Wanita IKRAM Negeri

Harmoni Merdeka 

Wanita IKRAM berpeluang untuk berkolaborasi bersama Harmoni Malaysia dan telah bersiaran secara langsung pada hari dan masa yang sama iaitu pada 31 Ogos 2022 dari 10 pagi sehingga 12 tengah hari.

Bagi yang tidak dapat menghadiri aktiviti ini tetapi mahu merasai kebersamaan dan kemeriahan program tersebut, boleh menontonnya di platform YouTube.

Program yang dikenali dengan Harmoni Merdeka ini meliputi ucapan daripada Presiden IKRAM serta Presiden Harmoni Malaysia, kuiz berkaitan dengan kemerdekaan, siaran eksperimen sosial (Terjah Rakyat Malaysia) dan juga aktiviti flash mob dari Wanita IKRAM.

Sesi Harmoni Merdeka ini cukup menarik kerana ia menonjolkan sambutan kemerdekaan oleh golongan anak muda dan juga wanita bersama keluarga.

Foto 2: Poster Siaran Langsung Harmoni Merdeka

BBN

Satu slot Bicara Bina Negara (BBN) yang bertajuk ‘Teguh Bersama Memerangi Gangguan Seksual Terhadap Wanita’ telah diadakan pada 3 September 2022.

Slot ini merupakan kerjasama antara Wanita IKRAM Malaysia diwakili oleh Nur Amirah binti Mohd Pauzi sebagai moderator, Gerakan Tampil Bersuara yang diwakili oleh Tuan Amir Khusyairi bin Mohamad Tanusi, All Women’s Action Society (AWAM) oleh Puan Betty Yeoh dan Ahli Parlimen dari Batu Kawan YB Kasthuriraani Patto.

Sesi BBN kali ini membincangkan tentang pentingnya kewujudan Rang Undang-Undang (RUU) Antigangguan Seksual 2021 untuk diluluskan. 

Akta yang sedia ada hanya akan memberikan hukuman jika terbukti perbuatan gangguan seksual secara fizikal tetapi RUU kali ini mengetengahkan keperluan untuk menjelaskan definisi gangguan seksual secara lebih terperinci iaitu sebarang gurauan atau kata-kata yang berunsur lucah serta mewujudkan tribunal bagi menyediakan saluran buat mangsa yang terkesan dari sudut emosi untuk membuat aduan. 

YB Kasthuriraani menekankan kepentingan untuk menormalisasikan perbincangan bersama kenalan, termasuk di peringkat institusi, badan bukan kerajaan serta masyarakat awam supaya mereka lebih peka dan memahami tentang konsep RUU Antigangguan Seksual ini.

Beliau juga mengingatkan supaya isu gangguan seksual ini perlu dipandang sama berat jika terjadi kepada kaum lelaki bukan sahaja wanita.

Foto 3: Sesi BBN “Teguh Bersama Memerangi Gangguan Seksual Terhadap Wanita”

MERDEKA CHEF

Apakah cara yang lebih baik untuk mengukuhkan perpaduan negara selain daripada makanan?

Tercetusnya aktiviti Merdeka Chef ini adalah bertujuan untuk meraikan kepelbagaian kaum dan bangsa melalui pertandingan masakan.

Aktiviti yang diadakan dari 1 Ogos hingga 19 September 2022 juga adalah untuk mengajak masyarakat kepada ‘rakyat sebagai satu entiti’ melalui semangat setiakawan.

Sebanyak 13 negeri dan 27 kawasan yang telah terlibat dalam melaksanakan aktiviti Merdeka Chef ini.

Foto 4: Pelaksanaan aktiviti Merdeka Chef dari Wanita IKRAM Selangor, Melaka, Kelantan & Kuala Lumpur

KITAR SEMULA

Sepanjang kempen SBK 2022, turut diadakan aktiviti kitar semula. Antara objektif pelaksanaan aktiviti ini adalah bagi mengukuhkan perasaan cintakan negara dengan memelihara alam sekitar dari kemusnahan dan pencemaran.

Sebanyak RM12,526.80 telah berjaya dikumpul bermula 1 Ogos hingga 19 September 2022 yang mendapat penglibatan secara aktif dari 14 negeri dan 33 kawasan dalam menggerakkan aktiviti kitar semula di tempat mereka.

Foto 5: Pelaksanaan aktiviti kitar semula dari Wanita IKRAM Pahang, Negeri Sembilan, Sabah, Kelantan, Selangor & Perlis

KAMI

Acara kemuncak bagi kempen SBK ini adalah Karnival ‘Kita Anak Malaysia’ (KAMI) yang telah diadakan pada 16 September 2022 sempena Hari Malaysia ke-59.

Wanita Pertubuhan IKRAM Malaysia terlibat sama dalam menganjurkan empat aktiviti iaitu; Pameran Wanita IKRAM Malaysia, Pameran bersama Wanita IKRAM, TERATAI dan AWAM, Speaker’s Corner dan pertandingan Boling Perpaduan.

Pameran Wanita IKRAM Malaysia

Wanita IKRAM turut berpeluang mengadakan aktiviti interaktif bersama pengunjung di mana, mereka diberi peluang untuk menuliskan harapan buat negara Malaysia. Seramai 226 orang yang telah menukilkan harapan mereka, antaranya adalah supaya negara Malaysia kekal sebagai negara yang selamat, bebas rasuah dan saling menghormati rakyat berbilang kaum dan bangsa.

Foto 6: Papan Interaktif “Harapan untuk Malaysia” di Pameran Wanita IKRAM

Pameran Wanita IKRAM bersama TERATAI dan AWAM

Wanita IKRAM berpeluang bekerjasama bersama Teratak Rumah Wanita Islam (TERATAI) dan AWAM bagi menyediakan ruang kepada pengunjung yang berminat untuk mendapatkan khidmat kaunseling dan guaman.

Selain itu, pengunjung juga dapat menunjukkan sokongan mereka untuk ‘Teguh Bersama Memerangi Keganasan Terhadap Wanita’ melalui aktiviti Thumb Paint yang disediakan di reruai ini.

Foto 7: Sokongan untuk ‘Teguh Bersama Memerangi Keganasan Terhadap Wanita’

Speakers’ Corner

Slot Speakers’ Corner oleh Pn. Dzilal Abdul Aziz (AJK Advokasi & Polisi Wanita IKRAM & Pengurus TERATAI) bersama Ms. Lilian Kok (Pengurus AWAM) semasa KAMI diadakan adalah bertujuan untuk memberikan pendedahan kepada masyarakat umum tentang kepentingan memastikan keselamatan dan kesejahteraan wanita di Malaysia serta talian yang boleh dicapai sekiranya memerlukan bantuan khidmat kaunseling dan guaman.

Pertandingan Boling Perpaduan

Pertandingan Boling Perpaduan merupakan anjuran bersama Wanita IKRAM Malaysia dan Wanita IKRAM Selangor.

Pertandingan ini dibuka khas buat badan bukan kerajaan (NGO) yang pernah libat urus bersama Wanita IKRAM Malaysia dan institusi di bawah Wanita IKRAM. Seramai 32 orang yang menyertai pertandingan ini dari pelbagai NGO/institusi termasuk Wanita Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCAH), Persatuan Jururawat Malaysia (MNA), Persatuan Suri Rumah Rahmah Malaysia (SRR), Persatuan Cina Muslim Malaysia (MACMA), Persatuan Kebajikan Wanita 1 Malaysia (WAN1M), Hidayah Centre Foundation (HCF), Sekretariat Hal Ehwal Wanita ABIM (SALWA) dan Wanita IKRAM Kawasan Ampang Jaya.

Foto 8: Pemenang bagi Pertandingan Boling Perpaduan

PENUTUP

Kempen SBK pada tahun ini mendapat sambutan yang amat menggalakkan dari pelbagai pihak termasuk institusi, badan bukan kerajaan, Wanita IKRAM negeri dan kawasan. Tidak kurang juga kemeriahan dari penglibatan masyarakat umum khususnya dari negeri Selangor dan Kuala Lumpur. 

Aktiviti sebegini amat wajar untuk diteruskan kerana ia memberikan impak terhadap pengukuhan perpaduan nasional serta menonjolkan sikap rahmah sesama ahli dalam masyarakat yang terdiri dari pelbagai kaum dan bangsa sepanjang pelaksanaan kempen. 

Tidak lupa juga, peranan wanita yang memainkan peranan yang sama penting bersama lelaki dalam membina dan menguatkan jalinan perpaduan antara pelbagai kaum di Malaysia.

Nor Shahirah Shaik Amir

Pegawai Media

Jabatan Wanita

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *