Bolehkah isteri mohon cerai?

Semua pernikahan tentulah mengharapkan bahagia bersama hingga ke akhir hayat. Namun kadangkala harapan itu tidak kesampaian, di mana bahtera itu boleh karam di tengah lautan.

Dalam keadaan rumah tangga bermasalah, seorang wanita, walaupun merasa sangat lemah tanpa lelaki yang bernama suami di sisi, akan terfikir “bolehkah saya mohon dilepaskan oleh suami?”. Dalam masa yang sama ia tertanya-tanya..“benarkah jika saya memohon cerai maka haram bagi saya bau syurga?”

Seorang isteri harus (boleh) meminta cerai dari suaminya dengan sebab atau alasan yang jelas dan dibenarkan syara’.

Dalam sebuah hadis diriwayatkan seorang sahabiah yang takut kufur karena ia tidak menyukai suaminya meski lelaki itu berakhlak baik tetapi kerana tidak menyukai parasnya.
Maksud hadis : “Dari Ibnu ‘Abbas, bahwasanya isteri Tsâbit bin Qais mendatangi Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam dan berkata: “Wahai, Rasulullah. Aku tidak mencela Tsâbit bin Qais pada akhlak dan agamanya, namun aku takut berbuat kufur dalam Islam,” maka Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Apakah engkau mau mengembalikan kepadanya kebunnya?” Ia menjawab,”Ya, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam ,” lalu beliau Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Ambillah kebunnya, dan ceraikanlah ia”. [HR al-Bukhari].

Jelas dalam hadis ini Nabi SAW membenarkan kehendak sahabiah itu dan mereka pun bercerai, dengan alasan seperti di atas.

Namun di sana ada syarat yang membolehkan wanita mohon cerai. Jika ada sebab-sebab berikut, maka harus memohon cerai. Alasan-alasan tersebut di antaranya :
1. Suami membenci isteri, nyata kebencian itu, tapi suami tidak menceraikannya.
2. Suami menganiaya isteri samada secara mental seperti selalu mencaci maki, bercakap dengan bahasa kasar, atau menyakiti fizikalnya.
3. Suami tidak menjalankan kewajiban agama seperti tidak solat, tidak puasa dan seumpamanya. Atau melakukan maksiat seperti berzina, homoseks, hisap dadah dan sebagainya.
4. Suami tidak membiayai nafkah isteri seperti tempat tinggal yang sesuai, makan minum dan pakaian dan lain-lain keperluan isteri, samada suami itu memiliki harta atau tidak, isteri berhak mohon cerai.
5. Suami tidak memenuhi keperluan biologi (seks) isteri, samada suami enggan atau tidak mampu kerana cacat atau sakit.
6. Suami hilang atau tidak jelas khabar dan keberadaannya dalam tempoh yang lama.
7. Isteri tidak menyukai suami dan takut berbuat kufur seperti akan berlaku ingkar kepada suami atau tidak boleh memenuhi kewajipannya sebagai isteri dengan baik.

Mohon Cerai Tanpa Alasan

Wanita yang menuntut cerai dari suaminya tanpa alasan syarie (selain sebab di atas), maka haramlah baginya bau syurga, sebagaimana disebutkan dalam hadis Rasulullah SAW berikut:
Maksudnya: “Siapa saja wanita yang meminta (menuntut) cerai kepada suaminya tanpa alasan yang dibenarkan maka diharamkan bau surga atas wanita tersebut.” (HR. Abu Dawud, Al-Tirmidzi, dan Ibnu Majah. Disahihkan Syaikh Al-Albani dalam Shahih Abi Dawud).
Dalam hadis lain Rasulullah SAW mencela isteri yang demikian dengan menggolongkan mereka dalam golongan munafiq. Maksud hadis : “Wanita-wanita yang meminta khulu’ dan cerai adalah wanita munafiq. (Riwayat Imam Ahmad)

Dapat disimpulkan bahwa hukum wanita menuntut cerai dari suaminya adalah boleh atau harus asalkan isteri itu memiliki alasan yang jelas. Meskipun demikian, ada baiknya jika isteri yang mengalami masalah dalam rumah tangga bersabar dan tetap menerima dan mendoakan suaminya agar rumah tangganya tetap terjaga dengan baik. Ada baiknya juga beliau mencari ikhtiar yang lain sebelum membuat tuntutan cerai.

Adapun cara perpisahan itu ada 3 iaitu mohon talaq dari suami, mohon fasakh di mahkamah atau mohon khulu’ dari suaminya atau dari mahkamah.
Semoga bermanfaat.

Rujukan :
Fatwa Masakini, Dr. Yusuf al Qaradhawi, jilid 7, hal.64.
Fatwa-fatwa Komtemporari, Syeikh Ali Jum’ah, Jilid 1, hal. 489.
Fiqh Islam, H. Sulaiman Rasyid, hal. 380.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *