[KENYATAAN MEDIA] WANITA IKRAM MENYERU MANGSA GANGGUAN SEKSUAL UNTUK TAMPIL BERSUARA BAGI MENDAPATKAN KEADILAN DAN PEMBELAAN

Wanita IKRAM sentiasa mengambil peduli isu-isu gangguan seksual yang berlaku dalam kalangan masyarakat. Pendedahan yang dibuat oleh seorang pelakon remaja baru-baru ini mengenai serangan seksual yang dilaluinya semasa kecil wajar dipandang serius, dilaporkan dan disiasat oleh pihak berkuasa agar perlindungan dan keadilan dapat diberikan kepada mangsa.

Pendedahan pelakon remaja tersebut juga telah membuka mata masyarakat bahawa isu gangguan seksual dan keganasan rumahtangga yang berlaku dalam kalangan masyarakat bukan isu terpencil dan tidak boleh dipandang remeh. 

Wanita IKRAM menyeru agar mangsa-mangsa gangguan seksual tidak berdiam diri dan mengambil langkah sewajarnya bagi mempertahankan maruah, rohani, fizikal dan mental mereka. Langkah pertama yang disarankan kepada mangsa-mangsa gangguan seksual adalah untuk tampil bersuara dan melaporkan perbuatan pelaku tersebut kepada pihak berkuasa.

Semestinya untuk tampil bersuara, mangsa memerlukan kekuatan dan keberanian. Oleh itu, mangsa gangguan seksual turut disarankan mendapatkan sokongan mental dan emosi daripada individu yang dipercayai ataupun merujuk masalah mereka kepada pihak kaunselor yang terlatih.

Mangsa-mangsa gangguan seksual juga disaran untuk mendapatkan rawatan dan perlindungan daripada pihak yang tepat agar kesejahteraan dan keselamatan mangsa-mangsa sentiasa dilindungi dan mereka tidak berasa keseorangan dalam mendapatkan keadilan dan pembelaan.

Selain mangsa, masyarakat juga memainkan peranan dalam memerangi gangguan seksual daripada terus berlaku. Setelah suatu laporan gangguan seksual difailkan oleh mangsa kepada pihak berkuasa, orang ramai dinasihatkan untuk tidak mengganggu mangsa dan pelaku serta memberi kepercayaan kepada pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan dengan telus dan adil.

Siasatan yang dijalankan oleh pihak berkuasa mestilah telus dan adil agar pembelaan dapat diberikan kepada pihak-pihak yang terlibat. Dengan adanya ekosistem yang selamat dan proaktif, masalah gangguan seksual dapat teguh bersama diperangi demi mewujudkan Malaysia sebagai negara yang rahmah dan sejahtera.

Ustazah Sallawahiu binti Mohd Salleh

Ketua Wanita IKRAM

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *