Kanak-Kanak Terbela Negara Sejahtera

Kenyataan Media sempena Hari Kanak-kanak Sedunia
20 November 2019
Firman Allah yang bermaksud “Sesungguhnya harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian, dan di sisi Allah jualah pahala yang besar”. (Surah At-Taghabun: 15)

Kanak-kanak adalah amanah dari Allah SWT dan perlu dijaga serta dipelihara dengan sempurna agar menjadi permata yang sentiasa bersinar apabila dewasa kelak. Kepentingan golongan kanak-kanak ini sering diberi keutamaan dan ia sudah terbukti sejak dahulu apabila pada tahun 1959, Hari Kanak-kanak Sedunia telah mula disambut di Malaysia. Sambutan Hari Kanak-kanak Sedunia diadakan di negara kita adalah bagi memberi penghormatan dan pengiktirafan kepada kanak-kanak dengan harapan agar masyarakat keseluruhannya sedar akan peranan dan tanggungjawab mereka untuk memelihara hak serta masa depan kanak-kanak di negara ini.

Namun begitu, kita menyaksikan amanah itu tidak dijalankan dengan sebaik-baiknya apabila ada segelintir pihak yang mengabaikan kebajikan kanak-kanak malah peningkatan kes-kes pengabaian dan penderaan terhadap kanak-kanak semakin kerap dilaporkan. Seringkali kita mendengar dan menyaksikan salah laku terhadap kanak-kanak seperti pengabaian dan penderaaan kanak-kanak, sumbang mahram, pemerdagangan kanak-kanak, ditinggalkan ibu bapa, tidak mendapat pendidikan sempurna dan berbagai lagi penganiayaan ke atas kanak-kanak.

Kesemua ketidakadilan ini harus diberi perhatian dan tindakan sewajarnya mesti diambil kerana kanak-kanak adalah pewaris masa depan.

Sehubungan dengan itu, sempena Sambutan Hari Kanak-kanak Sedunia 2019, Wanita IKRAM menyarankan agar:

1. Setiap kanak-kanak berhak mendapat pendidikan secara holistik merangkumi fizikal, mental, spiritual dan sosial bagi melahirkan generasi yang sihat, cergas, dinamik, berilmu, berdaya saing dan punya jati diri yang tinggi. Kanak-kanak yang kurang upaya juga harus mendapat hak pendidikan dan kesihatan yang saksama dengan rakan-rakan mereka yang lain selaras dengan hasrat Zero Reject Policy oleh Menteri Pendidikan, YB Dr Maszlee Malik.

2. Ibu bapa menginsafi bahawa mereka adalah model terawal dan terpenting dalam pembentukan akhlak dan minda kanak-kanak. Oleh itu ibu bapa harus melengkapkan diri mereka dengan pelbagai ilmu dan kemahiran keibubapaan masakini termasuk memahami hak kanak-kanak dan keperluan psikologi perkembangan mereka.

3. Semua aspek penjagaan dan perlindungan kanak-kanak perlu diperhalusi, diperbaiki dan dipertingkatkan dari semasa ke semasa oleh setiap pihak yang bertanggungjawab di semua peringkat samada di rumah, sekolah, pusat jagaan dan komuniti.

4. Keselamatan kanak-kanak perlu menjadi keutamaan dan dipandang serius oleh semua pihak bermula dari rumah, taska, tadika, sekolah dan komuniti.

5. Agensi kerajaan, NGO dan anggota masyarakat perlu berganding bahu dan berperanan untuk memastikan setiap isu melibatkan kanak-kanak ditangani sebaiknya dan diberi pembelaan sewajarnya. Polisi yang mesra kanak-kanak dan mengambilkira kebajikan mereka harus diwujudkan di setiap peringkat.

6. Pihak kerajaan mesti memastikan bahawa segala dasar, perancangan ekonomi dan pembangunan infrastruktur negara mesti mesra kanak-kanak agar mereka boleh membesar dalam persekitaran yang sejahtera dan seimbang.

Akhir kata, saya mengajak kita semua bersama-sama berusaha melaksanakan tanggungjawab terhadap kanak-kanak serta memelihara keperluan-keperluan mereka bagi membentuk sebuah negara yang sejahtera.

Ustazah Hjh. Sallawahiu Mohd Salleh
Ketua Wanita
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *