Kenyataan Media Bersempena KEMPEN “GANGGUAN SEKSUAL KATAKAN TIDAK”

Isu Gangguan Seksual semakin banyak ditimbulkan dalam media masa akhir-akhir ini, yang menggambarkan peningkatan keprihatinan masyarakat terhadap isu tersebut. Namun begitu, sebahagian besar daripada ahli masyarakat mungkin kurang jelas dengan maksud gangguan seksual sehingga menganggap buli siber sebagai berbeza daripada gangguan seksual.

Gangguan seksual adalah sebarang jenis tingkah laku dan komen berbaur seksual atau lucah yang tidak diingini sama ada secara tersurat atau tersirat yang menyebabkan seseorang berasa takut, malu, terancam, terseksa, terhina, direndahkan atau berasa tidak selesa oleh tindakan tersebut. Oleh itu, gangguan seksual siber adalah termasuk dalam buli siber.

Ajaran Islam mengeji perbuatan melemparkan kata-kata yang buruk kepada orang lain, apatah lagi perkataan dan perbuatan yang membawa konotasi lucah sebagaimana firman Allah dalam Surah Al-Hujurat ayat 11 yang bermaksud:

“Dan janganlah kamu saling memanggil dengan gelar (yang buruk). Seburuk-buruk panggilan ialah (panggilan) yang buruk (fasik) sesudah iman. Dan barangsiapa yang tidak bertaubat, maka mereka itulah orang-orang yang dzalim.” (Al-Hujuraat: 11)

Bersempena Hari Antarabangsa Penghapusan Keganasan Terhadap Wanita yang disambut setiap tahun pada tarikh 25 November, Wanita Pertubuhan IKRAM Malaysia dengan kerjasama Gerakan Tampil Bersuara terpanggil untuk mengadakan Kempen “Gangguan Seksual Katakan Tidak” untuk mencapai objektif berikut:

1. Memberi kefahaman kepada masyarakat mengenai isu gangguan seksual.

2. Menyebarluas maklumat mengenai peruntukan undang-undang dalam isu gangguan seksual.

3. Memberi kesedaran berkenaan peranan individu, keluarga, masyarakat, institusi kerajaan dan badan bukan kerajaan (NGO) dalam menangani isu gangguan seksual.

Kempen “GANGGUAN SEKSUAL KATAKAN TIDAK” ini meliputi:

1.Slot In.Sight TV IKRAM mengenai empat topik utama berkaitan isu gangguan seksual pada 5 dan 19 November 2021 serta 3 dan 17 Disember 2021.

2. Survei kefahaman masyarakat tentang isu gangguan seksual

3. Sebaran video pendek hasil daripada program Analisis pada Mei 2021.

4. Pertandingan menulis artikel informatif berkenaan isu bermula 7 November sehingga 7 Disember 2021.

5. Pos tiktok @mediawanitaikram.

6. Video sokongan, IG Live dan FB Live oleh selebriti.

7. Sesi Clubhouse tentang isu gangguan seksual pada 10 Disember 2021 sempena Hari Hak Asasi Manusia.

8. Poster sokongan ‘Teal Challenge’ oleh masyarakat umum.

Wanita IKRAM dan Gerakan Tampil Bersuara dengan besar hati menyeru dan mengajak semua lapisan rakyat Malaysia bersatu suara, tampil menyokong dan menjayakan kempen ini.

Semoga kempen ini diberkati Allah s.w.t. dan dapat menyumbang kepada segala usaha untuk mendidik masyarakat berkenaan isu ini secara khususnya dan memperbaiki akhlak masyarakat Malaysia secara umumnya.

Ustazah Sallawahiu Mohd Salleh

Ketua WanitaPertubuhan IKRAM Malaysia

Nur Najihah Muhaimin

Pengarah Bersama

Gerakan Tampil Bersuara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *