Wanita Untuk Disayangi Dan Dilindungi

Kenyataan Media
Hari Antarabangsa bagi Penghapusan Keganasan terhadap Wanita

25 November 2019

Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dalam satu resolusi telah menetapkan 25 November setiap tahun sebagai ‘Hari Antarabangsa bagi Penghapusan Keganasan terhadap Wanita’. Sambutan ini adalah untuk meningkatkan kesedaran bahawa terlalu ramai wanita yang menjadi mangsa pelbagai bentuk keganasan di seluruh dunia dan keganasan tehadap wanita dan kanak-kanak perempuan perlu dihentikan.

Berdasarkan statistik Polis Diraja Malaysia, sebanyak 57,519 kes keganasan terhadap wanita di Malaysia dilaporkan antara 2010 sehingga 2018. Angka ini menunjukkan ianya di tahap membimbangkan.

Tindakan keganasan seperti rogol, sumbang mahram, ragut, pemerdagangan manusia, gangguan seksual serta keganasan rumahtangga merupakan kes jenayah dan melanggar hak asasi seorang manusia. Kejadian-kejadian seperti ini boleh mengakibatkan kecederaan fizikal, kesan psikologi, kemurungan, kehamilan yang dipaksa, keguguran, dan tingkah laku membunuh diri. Amat sukar bagi mangsa keganasan untuk melupakan peristiwa yang menimpa mereka dan berkemungkinan menghadapi trauma atau tekanan emosi yang berpanjangan.

Keganasan rumah tangga atau gangguan di tempat kerja boleh memberi tekanan emosi yang melampau kepada kaum wanita dan boleh menyebabkan wanita tidak dapat memberi tumpuan kepada tanggungjawab mereka di tempat kerja maupun di rumah. Statistik oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) mencatatkan 3,573 kes keganasan rumah tangga secara keseluruhan dari 2015 hingga 2018.

Fenomena keganasan ini amat meluas, berterusan disebabkan kebanyakan kes-kes tidak dilaporkan pada pihak berkuasa. Langkah-langkah perlu diambil untuk melindungi dan membantu mereka yang tidak melaporkan samada disebabkan faktor peribadi, paksaan atau persekitaran.

Bersempena hari ini, Wanita IKRAM mengajak semua rakyat Malaysia agar:

1. Meningkatkan kesedaran dalam diri dan berani melaporkan kepada
pihak berkuasa andai menjadi mangsa atau mengetahui sesiapa yang menjadi mangsa.

2. Penguatkuasa bertanggungjawab untuk terus membanteras kes berkaitan keganasan terhadap wanita. Sentiasa peka dengan setiap aduan yang dibuat selain perlu aktif, cepat dan mengendalikan kes tanpa kepentingan peribadi.

3. Pihak kerajaan menyediakan tempat atau ‘rumah selamat’ untuk melindungi mangsa dan ahli keluarga supaya tidak dapat dijejaki oleh pemangsa.

4. Menggunakan inisiatif Talian Nur, Talian Kasih dan Child Care dengan sebaiknya untuk melaporkan sebarang kes.

5. Mangsa atau keluarga mangsa dinasihatkan untuk hadir ke “Pusat Krisis Bersepadu atau ‘One Stop Crisis Centre’ (OSCC) supaya mendapat perlindungan sebaiknya.

6. Pihak yang bertanggungjawab hendaklah prihatin dan memastikan mangsa keganasan mendapat pembelaan undang-undang dan pelaku mendapat hukuman yang setimpal. Selain itu sistem kehakiman juga perlu lebih mesra wanita.

7. Kaum lelaki perlu dididik dan diberi kesedaran bahawa mereka adalah pelindung kepada wanita. Firman Allah yang bermaksud:
“Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya)……” Surah Al Hujuraat:13

Ayat ini menunjukkan bahawa posisi wanita dalam Islam adalah pendamping laki-laki bukan untuk dipijak atau dihina dan diperlakukan sesuka hati.

Kita inginkan masyarakat yang penuh belas kasihan, kasih sayang, kedamaian, hormat-menghormati antara satu sama lain dan selamat untuk semua.

Akhir kata, kami ingin menyeru semua agar keganasan ini dibasmi sehingga ke akar umbi lantas mengangkat status wanita dan kanak-kanak perempuan sebaiknya bagi membentuk masyarakat yang selamat dan bertamadun.

Ustazah Hjh Sallawahiu Mohd Salleh
Ketua Wanita
Pertubuhan IKRAM Malaysia
25 November 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *